Pokker vol. 2

Posted by asum On 06:52 0 kommentaari

Kirjutan täna täpsemalt pokkeri sünnist üldse.
Mõistagi on selle mängu täpne sünnikoht ja lugu ebaselge aga esimene mäng, kus omal kohal olid panustamine, käte järjekord ja bluffimine, oi 15.sajandi Saksa mäng Pochspiel. Pokker sarnaneb ka Pärsia mängule Nas kuigi enne 1890. aastat ei olnud selle mängu kohta ühtki kirjalikku kirjeldust. 1937 aastal kirjutas ajakirjas Fosters Complete R.F. Foster:" mäng nimega pokker nagu seda mängiti Usas, 5 kaarti igale mängijale 20 kaardisest pakist, on kahtlemata Pärsia mäng Nas." Samas hakkasid mõned mängurluse ajalugu uurivad inimesed kahtlema, kas Nas on ikka pokkeri esiisa. On tõendeid, et mäng nimega Poque, Prantsusmaalt pärit pokkeriga sarnane mäng, mida mängiti aladel, kus pokker väidetavalt tekkis, võis olla esimene. Mängu nimi näikse tuletatud Irish Poca nimelisest mängust, kuigi ka Poque ja sakslaste pochen kandideerivad selle nime sünnile, samas pole üldse kindel kuivõrd need mängud olid meile tuntud pokkeriga üldse sarnased. Samasse kategooriasse trügivad ka renesansiaegne mäng primero ja prantslate brelan, millest omakorda tekkis brittidel mäng nimega brag. Pole üldse võimatu, et see kompott kokku ongi mõjutanud tänapäevase pokkeri sündi, nii nagu meie seda teame.
Kaasaegne koolkond lükkab need võimalused tagasi. Nende arvates võib pokkeri taga olla mis iganes mäng, mis põhineb kaardimängu põhistel alustel. Pokkeri eripära nendest vanadest mängudest on panustamine, mida ei esinenud. (Mitte segi ajada sellega, et raha ikkagi mängus oli, lihtsalt pokkerile omast panustamist ei toimunud). Selles valguses võib pokkeri sünnikohaks pidada Missisipi jõe alasid ja juba 1700 aastate alguses, levides kogu sealses regioonis. Seal mängiti 52 kaardiga ja mängudeks olid draw ja stud pokker. 1:1 vastu mängides kasutati 20 kaardist pakki. Sealt piirkonnast sündis ka kasioono äri. Levides läände tänu kullapalavikule, muutus see mäng osakeseks metsiku lääne kultuurist.
Esimene ühiste kaartidega mäng tekkis alles 1920. aastatel, wild card umbes 1875, lowball ja split-pot pokker ca. 1900.
Pokker on osake ameerika kultuurist. Väljendid nagu ace in the hole, poker face, wild card jne. kasutatakse igapäevases vestluses tihti teadmata nende sõnade päritolu või tähendust.
Pokkeri laialdane levik algas Vegasest 1970 aastate paiku aga sellest kirjutasin ma juba esimeses osas.

Categories:

0 Responses "Pokker vol. 2"