WRC

Posted by asum On 18:35 0 kommentaari


Ei saa võidusõidust rääkides World Rally Championship (WRC) ehk ralli maailmameistrivõistlustest mööda vaadata. Formel1 ja Nascari järel ehk populaarsuselt kolmas mootorispordi ala. Erinevalt Formel 1st sõidavad WRC klassis aga valdavalt kui mitte ainult eurooplased. Meistrivõistlusi on peetud alates 1973 aastast. Tõsi, esimene "päris" maailmameister krooniti alles 1979, enne seda on võistelnud autod. 1977-1978 anti kyll välja eraldi auhind FIA Cup for Rally Drivers, esimene maailmameister on aga ametlikult Björn Waldegård Rootsist, ta Ford Escortil:). Enne seda jagasid parima auto tiitlit Fiat! ja Lancia. Esimene võiduauto selles sarjas oli Alpine Renault. Sellest ajast alates on soomlased võitnud 14 tiitlit. (Ari Vattanen, Juha Kankkunen, Hannu Mikkola, Tommy Mäkinen , Marcus Grönholm). Kankkunen ja Mäkinen on mõlemad võitnud 4 tiitlit, sama on teinud ka prantslane Sebastian Loeb(kes enne rallit tegeles võimelmisega:) Loebil on aga reaalne võimalus esimese inimesena tõusta 5 võidu peale, tema on võitnud ka kõige rohkem etappe. Masinatest on kõige edukam Lancia 10 tiitliga ja kokku 73 võiduga. Ralli etappide süsteem on pisut teistsugune kui Formel 1-s. Tegu nn. rahvuslike rallidega, mis sõidetakse antud riigile iseloomulikel teedel(kruus, asfalt, talverallid, mägede rallid). Huvitavamad rallid on Soome, Monte Carlo, Austraalia, Rootsi, Cataloonia jne. Iga ralli on omanäoline ja teisest erinev.
Maailma ralli sarjas(wrc) võib kaasa sõita 2 liitrise mootoriga, turbo ja neljaratta veoga spetsiaalmasinaga, mille võimusust on piiratud 225 kWga. Tuntumad margid on Ford, Pesukott, Citroen, Subaru, Toyota, Mitsubishi, Lancia, Audi ja Nissan.
Ralli on eestlasele hingelähedane olnud tänu Markko Märtini ja Urmo Haava tegemistele. Praegu liigub JuuniorWRC sarjas edukalt ka Jaan Mölder j.



Categories:

0 Responses "WRC"